Slider 1


Vesela vina somborska- Kako se od diskonta pića izgradi vinska kuća


Prvim međunarodnim priznanjem za vrhunski kvalitet koji je dobila jedna vinarija s područja Zapadnobačkog okruga okitila se prošle godine vinarija VRT iz Sombora. Vlasnica porodične manufakture u kojoj svako daje svoj doprinos, Gabrijela Tripković u razgovoru za Novi magazin otkriva kako je od filologa preko vaspitačice i marketing menadžerke stigla do vlasnice 2,5 hektara vinograda, poznavaoca enologije i degustatora najčuvenijeg Dionisovog pića.

Kako ste i zašto došli na ideju da otpočnete ovaj nimalo lak posao?

Ja sam napustila posao u kompaniji i gajila sam naše troje dece dok je suprug i dalje radio za privatnika, ali se sve svodilo na život od danas do sutra. Onda smo otvorili diskont pića kako bismo imali nekakav dodatni prihod, ali je vremenom prerastao u vinsku kuću. Sve više počinjemo da se interesujemo za vino, selimo se u Sombor i polako počinjemo da otkupljujemo deo po deo zemlje. Počeli smo da sadimo vinograde i stigli do sadašnjih 2,5 hektara koje obrađujemo i pravimo svoje vino.

 

    Ne deluje tako teško dok govorite. Znači li to da nikada niste razmišljali da odustanete, s obzirom na prilično destimulativnu preduzetničku klimu u Srbiji?

Bilo je teških momenata, ali nismo odustajali. Volimo da kažemo da nas ljubav vodi kroz ovo putovanje. Kada uživate u svom poslu, onda je uspeh zagarantovan. Prošle godine smo osvojili bronzanu medalju na međunarodnom takmičenju BIWC u Bugarskoj. Ponosni smo i srećni jer se naš trud isplatio i medalja nam je dala podstrek da nastavimo i radimo još bolje. Ipak, ne mogu da ne spomenem da smo imali i pomoć nevladine organizacije ENECA i da nam je bila vrlo značajna. Kako finansijska podrška kojom smo unapredili proizvodnju, tako i nova saznanja koja su nam pružili.


    Po čemu su to vaša vina posebna u odnosu na ostale, slične sorte?

Naša vina su specifična po tome što su to vina sa peska. Riđičko vinogorje ima fantastičan spoj vetrova, područje peska, zemljišta i sunca. Naša vina su odnegovana ljubavlju i to moram da naglasim. Vino može da popravi raspoloženje, pa mi volimo da kažemo da pravimo vesela vina.

 

    Prepoznaju li degustatori ovo svojstvo vaših vina i znaju li Srbi da uživaju u njemu?

Srbi sve više uživaju u konzumiranju vina, što je zaista fenomenalno. Učestvovali smo na raznim sajmovima i posećenost je sve veća. Kvalitet vina je napredovao. Prošle godine je čak organizovana akcija “Pokloni vino”, gde su pozvane firme i organizacije da svojim poslovnim partnerima poklone domaća vina, a time i podrže male porodične vinarije kao što smo mi. Sve je to podrška proizvođačima, ali i potrošačima jer su im domaća vina sve dostupnija.

 

    Kakvi su dalji planovi?

Imamo neke ponude za izvoz, ali to će malo sačekati jer želimo da se posvetimo nečem drugom. Naime, kupili smo kuću u Riđici, gde su nam vinogradi, i planiramo da je opremimo tako da kompletiramo ponudu. Ideja je da uz konzumiranje vina možete da obiđete vinograde i uživate u seoskom okruženju, u miru i slobodi koju oni pružaju. Želimo da pokažemo da Sombor kao grad i Riđica kao vinogorje imaju veliki potencijal. Želja je da zasade podignemo na pet hektara i proizvodimo 30.000 buteljki godišnje jer dobro vino se pravi u vinogradu.

 

    I za kraj, najbolje vino je…

“Ono koje pijete s prijateljima, i zato izvolite”!

 

Intervju je rađen u okviru projekta "Promocija preduzetništva kroz primere dobre prakse" koji sprovode ENECA i Razvojna agencija Srbije

izvor: Novi magazin

smrtovnice osmrtnic livno